Planningssoftware voor project BMI van NS

← Nieuws
January 22, 2018

Een van de expertisegebieden van West IT Solutions is het realiseren van planningssoftware. Hiermee hebben wij al binnen meerdere projecten slimme planningssoftware-oplossingen ontwikkelt voor een breed scala aan doeleinden. Voorbeelden hiervan zijn de plannings-optimalisatiesoftware voor de scheepsvervangingsprogramma’s van de Koninklijke Marine, in samenwerking met TU Delft, en de Reisplanner Plannerstack als onderdeel voor ‘smart mobility’. Op dit moment zijn meerdere van onze planningsexperts betrokken bij het project Besturing Materieel Inzet (BMI) van NS (Nederlandse Spoorwegen).

Project Besturing Materieel Inzet

Het project BMI is opgezet om een ‘proof of concept’ te realiseren die bijdraagt aan het robuuster maken van het vervoersproces. BMI is de werkwijze waarmee onder meer snel een integraal knooppunt plan gemaakt, gedeeld en bijgestuurd wordt. Een knooppunt is een groot station met bijbehorend opstelterreinen waar het materieel wordt gerangeerd, opgesteld, gecontroleerd, gereinigd, gewassen en gerepareerd. De werkwijze van het plan is afhankelijk van de beschikbare capaciteit aan mensen, middelen en infrastructuur op de knoop (van perronspoor tot en met opstelterrein inclusief personeel en middelen om werkzaamheden uit te voeren).

Het is hierbij belangrijk dat de planning rondom een knooppunt flexibel aanpasbaar is. Het moet kunnen inspelen op verstoringen en in staat zijn om zichzelf aan te passen aan een actuele situatie.

Planningssoftware ter ondersteuning van project BMI

planningssoftware voor NSDe prestatie-eisen aan, en de complexiteit van BMI nemen in een hoog tempo toe, waardoor een goede technologische ondersteuning binnen dit project van groot belang is. Om die reden is West IT Solutions gecontracteerd om te adviseren in en te bouwen aan de ontwikkeling van een software tool die de planners (voor rangeren en onderhoudstaken) ondersteunt in dit proces.

De planmethode is gebaseerd op onderzoek dat NS in samenwerking met verschillende universiteiten uitvoert, waarna er verschillende Bachelor studenten zijn ingeschakeld om te werken aan de grafische interface. De planningsexperts van West richten zich vooral op het onderliggende planningsalgoritme, de projectbegeleiding en het inhoudelijk advies.

Bob Huisman, Manager Maintenance Research & Development bij NS over de samenwerking met West IT Solutions in dit project: “Wat het prettig werken maakt met de mensen van West is dat zij goed op de hoogte zijn van de heuristische planningsmethoden waarop het algoritme gebaseerd is.”