Is uw e-mailadres kwetsbaar voor e-mail spoofing?

← Nieuws
December 14, 2017

Onlangs was in het nieuws dat meerdere delen van de overheid de beveiliging van hun e-mailsystemen niet op orde hadden: door het ontbreken van een technische voorziening, een zogenaamd SPF-record, was het voor iedereen mogelijk om e-mail te verzenden die afkomstig leek van bijvoorbeeld een Tweede Kamerlid of van een willekeurig adres bij defensie.nl: zogenaamde e-mail spoofing.

Relaties van West nagelopen op risico’s

In het kader van “goed ingenieurschap” heeft West IT Solutions een onderzoek gedaan naar de situatie bij haar klanten en overige relaties. Onze conclusie is dat de benodigde technische achtergrond nog geen gemeengoed is, want een onverwacht groot deel van de onderzochte adressen is nog niet afgeschermd met een SPF-record. Dit houdt in dat een willekeurig persoon e-mail kan verzenden die afkomstig lijkt van het betreffende adres. Omgekeerd betekent dit overigens niet dat de e-mail gelezen kan worden door onbevoegden.

Wij hebben onze relaties waarbij dit het geval was ten tijde van ons onderzoek geïnformeerd en aangegeven hoe ze dit zelf kunnen verifiëren. Ook hebben wij aangeboden om ze hierin te ondersteunen wanneer ze dit wensen. Meerdere van deze relaties hebben ons al laten weten dat zij hier actie op hebben ondernomen en waren blij met onze opmerkzaamheid hierin.

Ook uw e-mailadres is door ons tegen het licht gehouden. Hebt u niets van ons gehoord, dan was de bescherming van uw account op orde.

Loopt uw e-mail adres risico?

Wilt u ook nagaan of uw e-mail accounts risico lopen voor e-mail spoofing?

U kunt dit zelf verifiëren op https://internet.nl/ onder “Test your email”.  Vul het gedeelte van uw e-mailadres achter de @ in, en kijk naar het resultaat voor SPF.

Meer informatie over IT beveiliging

Wil je meer weten over het risico hierin voor uw organisatie of wilt u assistentie bij de beveiliging van uw ICT omgeving? Lees dan meer over onze security scans, neem contact met ons op via info@west.nl of bel ons op 015 219 1600.